Holland & holland

a gyár története


A céget Harris Holland (1806 - 96 ) alapította 1835 - ben. Annak ellenére, hogy családi hátteréről keveset tudunk, azt tartják, hogy apja orgonaépítő volt, és eközben Harris dohány kiárusítót működtetett Londonban. Valószínűleg sikeresen működött az üzlet, mivel gyakran látták különböző agyaggalamb lövészeteken és fontos londoni klubokban. Valamint tudjuk, hogy Yorkshire-ben is bérelt egy fajdtelepet.

Mivel sikeres lövész volt, barátai meggyőzték arról, hogy indítsa el a saját fegyverkészítő üzemét. Eleinte a fegyverek a H.Holland feliratot viselték -cím nélkül - és valószínűleg ezek a fegyverek Harris tervei alapján készültek. Nem tudni pontosan, hogy mikor kezdte meg működését, mint gyártó, becslések szerint az 1850-es években történt. Ez igen különös dolog London legjobb fegyverkészítőinek körében, mivel mások, pl. Purdey, Boss, Lang &. Lancaster, Joseph Manton a város neves fegyverkészítői mellett tanonckodtak, mint pl. Beesley-nél, Grant &. Atkin-nél, Purdey vagy Boss-nál tanultak. 

Mivel neki nem voltak gyermekei, saját unokaöccsét Henry Holland-ot fogadta fel inasnak 1861-ben, majd 1867-ben Henry-ből társ lett, és 1876-ban változott meg a nevük Holland & Holland-ra. Annak ellenére, hogy Henry teljes jogú társ volt, Harrist szigorúan az ellenőrzése és felügyelete alatt tartotta, csekk aláírási joga sem volt - 1896-ban - bekövetkezett haláláig.

A z 1883-as év egy fontos dátum a cég történetében, mert ebben az évben a Holland & Holland először vett részt a The Field nevű szaklap által szervezett fegyverversenyben, és vezető helyen nyerte az összes kategóriát. Ez egy új és kiváló színvonalat állított fel a londoni fegyver gyártók körében, amelyet törekedtek utolérni versenytársai. 1885-ben kapták meg a jogot a Royal (Királyi) kereskedelmi névhez, és ugyan ebben az évben kapta meg a Holland & Holland a szabadalmi jogokat a híres Paradox nevű fegyver gyártására, mely egy olyan fegyver volt, melynek csöveinek első 2 inch-e már huzagolt volt.

A Holland & Holland-nak volt egy másik lényeges hatása a fegyvergyártásra, amikor kifejlesztették és szabadalmaztatták a megerősített töltényhüvelyt1904-ben. Ennek egyenes következménye volt sok híres kaliber, a .375 H & H Magnum Belted Rimles-t amelyik a legjelentősebb volt ezek közül.

1908 -ban került szabadalmaztatásra a jól ismert kivehető lakatszerkezet a nyitórészecskével, majd 1922-ben az utolsó jelentős fejlesztés az egymás melletti oldalzár a rásegítős nyitó mechanizmussal. Ez a fegyver a híres önnyitódó ROYAL, mely nagy befolyással bírt az egész világ fegyver iparára.

A Holland & Holland jelentős tevékenységet végzett a honvédelmi minisztériumnak mindkét világháborúban. Az I. Világháborúban különösen ismertek voltak a Duplex  szűkítésű  Zeppelin  fegyvereik  miatt, melyek golyót és  láncot lőttek ki.    Míg a II. Világháborúban 23177 db  No.4 ( T ) Sniper Rifle típusú  fegyvert termeltek, melyek a precíz pontosságukról híresek.

Fontos kereskedelmi döntések segítették a céget a csendes időkben a fegyvergyártásban. A gazdasági depresszió éveiben Jack Holland ezredes, Henry fia eladta nagyon értékes ingatlanját mely iskolaként működött Wembley-ben, és megvett helyette Northwood-ban egy ingatlant, mely iskolaként a mai napig működik. A II. Világháború utáni időszakban az új tulajdonos és vezérigazgató Malcolm Lyell vezetése alatt a cég több befektetést létesített Indiában, ahol nagyon sok fegyver kollekciót visszavásároltak ( pl. egy hercegi kollekciót ), ami egy remek befektetésnek bizonyult a fegyver kereskedelem terén. Jelenleg is a cég jól működik. 1989-ben a Chanel Group felvásárolta az összes kívülálló részvényt. Azóta a gyár épületét, melyet 1908 óta használnak, teljesen felújították és a legmodernebb technológiával szerelték fel. A Royal Over & Under-t fejlesztették, újra bevezették, és jelenleg is 12, 20, 28 és 410-es kaliberekkel gyártják, míg az új Sporting Over & Under egy kivehető elsütőszerkezettel látták el, természetesen a dupla csövű Royal-ok még mindig forgalomban vannak és gyártják őket, mint az 1898-as Mauser típuson alapulókat.

Az 1990-es években a Holland & Holland egy jelentős terjeszkedési programba kezdett. Egy exkluzív ruházatból és kellékekből álló sorozatot vezettek be mind a lövészek és kísérő hölgyek és urak számára annak érdekében, hogy kombinálják a minőséget és a divatot. Új boltokat nyitottak Párizsban a Victor Hugo Avenue-n, New York-ban az 57. utcában és a Londoni Heathrow 3-as terminálján. A zászlóshajót képviselő londoni bolt a Bruton utca 31-33. szám alatt található, melyet teljesen felújítottak és megnöveltek. A Northwood-i lőpályákat gyönyörűen kiépítették és modernizálták.

2000-ben ünnepelték a 165. évfordulójukat.

https://www.youtube.com/watch?v=qUXoNUzAyvk 

a gyár

A  Holland & Holland gyár mely Londonban található nem messze a Peddington állomástól, egy tipikus igaz példája egy olyan helynek ahol a legjobb London fegyvereket gyártják tradicionális módszereket vegyítve a legmodernebb anyagokkal, technológiákkal és felszerelésekkel. A jelenlegi épületet Henry Holland építtette 1898-ban, mint fegyvergyárat. Most több, mint 100 évvel később az épület optimálisan funkcionál a céljait tekintve. Annak ellenére, hogy új arculata van előröl, és új felszerelések gazdagítják belülről. Ez egy magas karcsú épület nagy ablakokkal. Az egyik oldalán azokkal a munkásokkal, akik reggel szeretnek dolgozni, a másik oldalon a gravírozók dolgoznak, akik a délutáni fényt szeretik felhasználni a munkájuk során. Amint azt a jól ismert író Michael McIntosh írta, " Ha Michel Angelo-nak légkalapácsa lett volna, nagy előnyére használta volna azt, és a szobrai ugyanúgy léteznének és művészeti remekművek lennének ". Ez ugyan úgy érvényes a tradicionális fegyvergyártásban is.

Gépeket mindig használtak, ha lehetséges volt, pl. a csövek huzagolására. Ma a legmodernebb CNC felszereléseket CAD tervezési tulajdonságokat használjuk. Ugyanakkor ezt kombináljuk a tradicionális fegyver gyártási eljárásokkal. Olyan nagy precizitású eljárások, mint a "fekete olaj" metódus , kézzel kovácsolt csövek, egyéb kézi eljárások és díszítések stb., a fegyver típusától függően 650 - 1250 munkaóráig tart az elkészítése.

A Holland & Holland fegyvernek nincs olyan része amelyik, másra váltható, minden része arra a fegyverre készül a legkisebb szegecsig. Mindezen képességekhez hozzáadva a ma fellelhető legjobb acél minőségét, nem meglepő, hogy mi készítjük a valaha készült legjobb fegyvereket.

agyazás

Russell  Wilkin a Londoni fegyvergyártás Technikai Igazgatója részletezi a legjobb
London fegyver egyik fontos állomását.

A legjobb London fegyver ára igen magas. Ez azért van, mert a gyártási folyamat soha nem szakad el a tökéletesség iránti vágytól. Egy Harrow Road-i gyár bejárása megmagyarázza, hogy miként érjük el ezeket a magas normákat, és gyorsan megmagyarázza fegyvereink és puskáink árát. A website-unkon a következő részben végig kísérjük Önöket egy legjobb London fegyver teljes gyártási folyamatán. 

Manapság a fa kinézete mindent felülmúló fontossággal bírhat egy új fegyver vagy puska vásárlásakor. Amennyire egy fegyver mechanizmusa érdekelheti a vevőt, ügyfelet, annak behatárolt befolyása lehet a tervezésre. Egy fegyveragy azonban az egyetlen olyan része a fegyvernek, melyet a vevő, megrendelő megválaszthat.

Minden fegyvernek négy alapvető összetevőből áll  -  zár (vagy lakat), cső, fa részek és a szerkezet, és az a folyamat, amelyeken keresztül ezek az összetevők átmennek részben egymásra épülnek, és az egyik mesterembertől a másik mesteremberhez kerülnek. A kézimunkát ilyen formában nehéz felgyorsítani. A cső és a szerkezet megmunkálása  egy  viszonylag  nyers kovácsolással kezdődik. A fa részekhez a dió faanyagot már néhány évvel előtte meghozzák, és raktárban tárolják teljes beérésükig. A mester 75 - 120 órájába telik a tus és az előagy megteremtése.

Egyetlen típusú fa ítéltetett megfelelőnek a legjobb minőségű fegyverek elkészítéséhez, és ez a Diófa. A dió státusza, mint fegyver agynak való anyag már nagyon rég megalapozódott, mégpedig az erőssége, rugalmassága és a kinézete miatt. Elég erős ahhoz, hogy egy erős visszaütést elbírjon, ugyanakkor elég könnyű ahhoz, hogy megfelelő egyensúlyt biztosítson egy fegyver  részére.

Mint minden különleges dolog esetében gyakran a ritkaság az ami különlegesség teszi és magas minőségű dió sem különb. Annak ellenére, hogy gyakran látjuk különböző bútorzatokon ( egyre gyakrabban ). Ez egy olyan borítás amelynek nem kell mechanikailag erősnek lennie. Egy fegyver agya azonban kritikus része a fegyvernek, mert kombinálnia kell az erősséget a kinézettel.  Ez úgy válik lehetségessé, hogy a Diófa törzsének az alsó részéből, közvetlenül a gyökér feletti részről származó anyagot használjuk, ahol a fa erős és az egyenes szálú rész dramatikusan megy át a gyökér körvonalaiba.

  Az igazán finom gyökérből metszett lapok nagyon keresettek, miután az áruk nagyon megemelkedett. A tradicionális lágy és finom klasszikus Francia vonalvezetésű diót most az erősebb árnyalatú Török fák mintájával vegyül. A Franciaországban található Dordogne régió  és  észak California festői vidéke megosztja jótékony karakterisztikájának jellemzőit a dióval. Ugyanakkor Török ország észak-keleti része nem versenyezhet ezen vidékek lágy , lankás vidékeivel. De pont ez a kemény környezet az ami visszatükrözi a többszázados fákat kinézetében, melyek túlélték a forró nyarakat, fagyos teleket az érdes hegyek oldalain. A fák törzsét és gyökérzetét kiássák a földből, nem döntik le, hanem a fát hosszirányban szeletekre vágják, majd fedett raktárakban szabadlevegőn tárolják, hogy megszáradjanak és beérjenek, majd ezt követően kivágják az agy profilját.

A gyártás során a sablon 75%-a hulladék. Mivel a dió lassan nő, ezért nagyon sűrű és így kitűnően megtartja az erezetének a részleteit. Amikor az alakításnak vége, akkor számos olajréteget visznek fel rá, melyeket vöröses barnára színeznek az indiai alkanet nevű gyökér segítségével, amely kiválóan emeli ki a színeket és a formákat.

Az agy tradicionális olajkezelése segít lezárni a fa erezetét, és segít megakadályozni a pára és a víz beszívódását Az agyazás egyszerű karbantartása úgy történik, hogy egy nedves ruhával eltávolítjuk a karbantartás során felkerült olajszennyeződést, majd egy száraz kendővel áttöröljük, megakadályozva ezzel az olaj felszívódását a fa részek belsejébe. Amennyiben repedések jelennek meg az agyon, azonnal fel kell venni a kapcsolatot egy tapasztalt fegyverkészítővel.

gravírozás


M ikor ügyfeleink látogatják meg a Harrow Road-i gyárunkat, mindig rácsodálkoznak a lőfegyverek gyártásához szükséges tudás változatosságára és sokaságára, melyeket jogosan tartanak számon a világon. A zár, az agyazás, a cső, a fegyver minden része kifogástalan normák szerint készül, tekintettel a mechanikai kezelésre, működésre és formára. A gravírozás ezen eszközök egyik legfontosabb része, és elemi szerepet vállal abban amit egy sportfegyver jelent a tulajdonosa számára. És valóban több időt tölthetünk el a gravírozás tárgyának megbeszélésével, mint a mechanikus részek praktikus és funkcionális jellemzőinek megbeszélésével.

Az acél gravírozása nem egy egyszerű dolog és végtelenül több időt vesz igénybe, mint a puhább fémek megmunkálása, mint pl. az ezüst, arany vagy az ónötvözeté. Ennek következtében egy gravírozó kiképzése türelmet és eltökéltséget vesz igénybe úgy a diáktól, mint a mestertől. Az alapvető követelmény a gravírozó mesteri mivolta. Ez az az eszköz, ami valójában vág. A könnyed szögek a tökéletesen polírozott felületen fényesen és hatékonyan tükröződnek vissza. Egy V-alakú bevágás egy ilyen felületen a fényt különböző szögben veri vissza, és a saját árnyékát veti a felületre, a vágásba. A tükröződő fény visszafogott intenzitása a szem számára fekete vonalként tűnik fel, és ez az az effektus amivel a gravírozó dolgozik. Palettája ennél fogva számos típusú vágásból és ezek intenzitásának szabályozásából áll. Egy sor egymáshoz közel álló párhuzamos vonalak bevágásával lehetséges a tükröződő fény visszafogása, és így egy sötét rész megteremthető. Ezt az effektust lehet fokozni a pontozással és a mattolással.

Ezekkel az egyszerű technikákkal kezdve elmondhatatlan számú minta fejlődött ki a fegyverek díszítésére, ennek ellenére mindegyikük fény és sötétség összjátékára alapozódik. Az egyszerű vonalvágás alaptechnikája elegendő lehet az apró részletek megteremtéséhez, melyek szükségesek egy madár vagy kutya ábrázolására, hisz gyakran előfordulnak a fegyverek díszítésében, de egyéb hatások kidolgozott részleteinek eléréséhez szükség lehet egy tágabb gravírozási technikai tudásra. Nagyon aprólékos részletekre lehet szükség egy arckép megteremtéséhez, és ehhez apró pontok ezrei szükségesek az acélban. Minél kisebb a köztük lévő távolság, annál sötétebb a hatásuk. Ez a folyamat melyet magas nagyítás alatt végeznek, annyira precíz, hogy akár fényképszerű tisztaságot is adhatnak a kész munkának.

Cizellálás, vésés és modellezés, mindegyikük a fém eltávolításával jár. Szembeszökő hatást lehet elérni ha kivágás által egy alacsonyabb domborzatot készítünk el, és ugyanakkor egy éles meredekszögű alapot adunk, amit cizellálás és vésés által lehet egy háromdimenziós hatássá alakítani.

A különböző színek bevezetése ebbe a folyamatba berakási technológiákat igényel. Az arany az egy tradicionális berakás, és ennek választása egyszerű és praktikus okokból is lehetséges, pl. a zár kihangsúlyozására, hogy  kitűnjön a keményebb színekből. Annak érdekében, hogy biztosítsák az arany elhelyezését, megfelelő anyagot kell kivésni az alapfémből sekély U-alakban mintsem V-alakban egyszerű vonalakban. Az U-alak alját sarkítják, majd enyhén alávágnak, hogy az alap szélesebb legyen, mint a felsőrésze. 24 karátos aranyszálat ütnek és préselnek az alávágásba. A felesleg anyagot levágják, majd az aranyat a felülethez polírozzák. Az elkészítés pontossága elemi fontosságú ebben a technológiában, mert a berakás elmozdulása - mivel a színek és árnyékok játékán alapul - megbonthatják a képet, és ebben rejlik a mester igazi tudása. Nagyobb berakások aranylapokat igényelnek, melyeket a berakás formájára alakítanak ki, de ugyanúgy egy alávágásba préselik be őket. Kissé vastagabb lapokat használnak, mint maga a mélyedés, bepréselés után alakítják, vésik és polírozzák a felületet. Az aranyak keveréke a vörös, zöld, fehér, sárga, ezüst vagy akár réz is, biztosítja a gravíroszámára a végtelen változatok lehetőségét.

Legtöbbünk ilyen jellegű munkát csak múzeumokban vagy gyűjteményekben csodálhatunk meg. De valójában messze attól, hogy ezeket a mesterségeket rég elmúlt napokkal asszociáljuk, manapság egyre gyakrabban jelentkezik, mivel ügyfeleink annak a lehetőségét keresik, hogy saját ötleteiket és egyéni elképzeléseiket megtestesítsék a fegyvereik dekorációiban és díszítéseiben. Képzelje el, hogy azt kéri egy mestertől, hogy készítsen gravírozással a fegyverére a saját boros címkéjét a kastéllyal együtt.

Mi ezt már megcsináltuk.

a csövek készítése

A mint szemünk végig siklik a finom gravírozáson és a polírozott agyazás ragyogásán, már csak a sima fekete csövek újheggyel való megérintése szükséges ahhoz a meggyőződéshez, hogy ez a nekünk való fegyver. Egy olyan fegyver, mely nem hagyhat cserben bátorságunk fokozásában és örökbecsű lesz. Ez egy megható pillanat a Fegyvergyártó számára, mivel az ő szándéka az elcsábítás egy egyszerűen ellenállhatatlan vizuális élmény által.

De akik könnyen elcsábulnak egy ilyen érzéki pompától, azoknak előbb meg kell győződniük, hogy a megjelenés által sugallt minőség jóval túlmutat az esztétikumon. Különösen fontos, hogy a csövek mechanikusan szinte annyira tökéletesek legyenek minta azt a jó megjelenésük sejteti. A legfontosabb tényező amit vizsgálni kell egy lőfegyver, vagy ami azt illeti egy puska esetében az a csövek épsége, sértetlensége. A csövek jelentik egy fegyver alapját, ugyanakkor ezek javítása vagy elhanyagolása komoly áldozatot követel.

A képek az első pirotech nikai eszközöket ábrázolják melyek köveket és különböző lövedékeket hajítottak ki vaskos edényekből. Ezen eszközökben nagy erő rejlett, de elődeinket visszatartotta az a tény, hogy nem voltak képesek elég erős csöveket készíteni a puskapor energiájának ellenőrzésére és hogy azt csak a nyitott vég felé irányítsák - ahelyett, hogy az minden irányba kitörne így több kárt okozván a tüzelő személyben, mint az ellenségben. Egyetlen alternatívájuk egy gigantikus kezelhetetlen méretű cső megépítése lett volna: 700 évvel később még mindig pontosan ugyanolyan szempontokat kell figyelembe vennünk. Tüzérségi méretektől a kis fegyverekig vagy vadász puskákig minden fegyver arra törekszik, hogy korlátozza , ellenőrizze és kiszabadítsa az energiát úgy, hogy a leghatékonyabban mozgassa a lövedéket, töltényt vagy golyót.

A klasszikus Brit lőfegyver, különösen a "legjobb" könnyű súlyú vadászfegyver valóban fajtája "telivére". Mint ahogy a lovaknál ez is századok finomításának csúcspontja amely egyensúlyba hozta a nagy erőt a minimális súlyfölösleggel. Egy ilyen fegyver alapjait képzik a könnyű, erős csövek - hogyan érhető ez el és hogyan kivitelezzük? Két különálló de egyformán fontos szakasz szükségeltetik: először a nyers csövek elkészítése majd a fegyvercsövek megmunkálása.

A Holland & Holland-nál a csöveket teljes mértékben a saját gépüzemeinkben gyártjuk, ahol végig ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a teljes folyamatot. Ez a felügyelet végigkíséri a gyártás mindegyik szakaszát, a kemény kovácsolástól haladva a finom alapozásig és csiszolásig amit a mester kézművesek használnak az ön fegyveréhez szükséges csövek megalkotásában és az alak és funkció szintézisének biztosítására. A modern acélok előnyhöz juttattak minket elődeinkhez képest. A múltban nagy ügyességre és szakértelemre volt szükség ahhoz, hogy csöveket alkossanak vas és acél rudakból, szalagokból Levant kardkészítőihez hasonlóan kovácsolva azokat, hogy megalkothassák a híres, könnyű és erős "Damaszkusz" csöveket. Annyira képzettek voltak, hogy az eljárás technikáit adaptálták annak érdekében, hogy létrehozzák azokat a gyönyörű örvényeket és motívumokat, melyek díszítik ezeket a régebbi csöveket.

Manapság a folyamat egy olyan acél kiválasztásával kezdődik amely magában ötvözi az összes kívánt tulajdonságokat. A technikai hajlammal rendelkezők kedvéért, EN 24, 817M40, SAE 4340, Werkstöff 1.6565, 40 NiCrMo 6 annak függvényében, hogy melyik országban sajátította el mérnöki ismereteit vagy talán melyik generációhoz tartozik. Ezek a tulajdonságok magukban foglalják a hajlékonyságot, húzószilárdságot és a meghosszabbodást. Ezután beállítjuk és kifúrjuk a az anyagot és így kialakul az alap cső. Ismétlődő forgatás és a külső profilozása,  egy olyan csövet eredményez melyet ezután amely készen áll a folyamat második szakaszára.

Legyen szó lőfegyverről vagy puskáról, egymás mellett vagy egymás alatt, a két csövet legelőször össze kel illeszteni a csőeggyüttes megalkotásához. Végül a csőkészítő részletes ellenőrzése és igazításai biztosítják, hogy a csövek, mikor elkészülnek nem csak a funkciójukat látják el, hanem megadják a fegyvernek a létfontosságú egyensúlyt is. A závárzatnál található összeeresztés (vagy demi-blok) ezüstözése egy tartós összeillesztést eredményez és így jönnek létre a puskacsövek. Az elülső rész kampóját a helyére rögzítik és a závárzat környéki finom összeillesztés előkészíti az összeállítást a bordák reszelésére és felszerelésére. Kiemelt figyelmet fordítanak a hibátlan profil elkészítésére, ez az a tulajdonság amelyik megkülönbözteti az átlagot a legjobbtól.

Az előkészületek végeztével eljön az összeszerelés ideje. Először a borda és a cső felületét tisztítják meg óvatosan, ónozzák, majd a korróziós salakosító anyag maradékát mossák le. Ezután a bordákat óvatosan megdrótozzák és a helyükre ékelik, ezáltal biztosítván mindig a furatok egyenesek és párhuzamos mivoltát. Ezután, és csakis ezután melegítik fel az egészet míg a gyanta áramlása hirtelen a tiszta ón kiolvadását eredményezi, így olvasztva a bordákat a csövekhez.

Ez az ősrégi folyamat egy olyan lezárt és biztos rögzítést képez, mely kibírja a tüzelés okozta ismételt lökéseket. Óvatosan megpöccintve, a biztos bordázattal rendelkező csövek olyan hangot adnak, mint a harangok. Ezután az ónozás alacsony hőmérsékletének köszönhetően az acél keménységi foka ereszt. Amennyiben víz kerül a bordák alatti zárt területbe, az ónozott felület ellenáll a rozsdásodásnak.

Az borda alapos beütése, a cső polírozása és a furatok lapolt illesztése - egy fegyver alapjait képzik. Vékony, könnyű csövek egy megfelelően könnyű és formás agyat igényelnek annak érdekében, hogy a fegyver súlyának nagy részét jól kiegyensúlyozzák a kezekben. Ez teremti meg azt a csodálatos kezelhetőséget amelyre mindannyian vágyunk és örömmel élünk át mikor egy szárnycsapás hatására akcióba lendülünk.

A Holland & Holland gyár magyarországi képviselőjeként szívesen állunk rendelkezésére további érdeklődése esetén!
Kérdés